דמיון מודרך להריון

דמיון מודרך היא שיטה לשינוי מצב התודעה של האדם המתרגל, באמצעות דמיון חזותי. היא מתבססת על תופעה שמכונה בשם אפקט פיגמליון, לפיה עצם החיזוי והציפייה לארוע מסוים משפיעה על המוכנות הפיזיולוגית והמנטלית של האדם, מכוונת את התנהגותו ומכאן מגדילה את הסיכויים להתרחשותו במציאות.

דמיון מודרך היא שיטה עתיקת יומין שהפכה לטכניקה טיפולית מעשית מתחילת המאה העשרים. היא יושמה עוד במסורות עתיקות ויש אף עדויות לשימוש בה גם ברפואה העממית המסורתית בסין העתיקה. מאז ועד היום נערכו ניסויים ומחקרים רבים בתחום הרפואי אשר הוכיחו שוב ושוב את הקשר וההשפעה של כוח המחשבה והדמיון על בריאות הנפש והגוף.

בתחום הרפואי-קליני קשר זה מכונה אפקט פלצבו והוא מצביע על כך שהאמונה של האדם בנוגע ליכולת הריפוי שלו מעוררת מערכות פיזיולוגיות שמובילות להבראה והחלמה. על כן כדי לשלול את השפעת הפלצבו על תוצאות ניסויים במחקרים קליניים, שמטרתם להוכיח את יעילותה של תרופה או טיפול כלשהו, המתודולוגיה מחייבת שימוש בקבוצת ביקורת.

דמיון הוא החלק במוחנו בו מתבצעת "חשיבה בתמונות" שמבוססת על רשמים חושיים. כולנו משתמשים בדמיון ובתכנון מחשבתי באופן טבעי, יומיומי וספונטני ויש לו השפעה רבה על תפקודנו והשגנו בחיים. הדמיון הוא המקום שבו נשתל ונובט הזרע לכל הישג.

הדמיון ניזון מתת-המודע והמודע. הוא מושפע מתכנים שנאספו בתת-המודע במשך שנים וממחשבות ואמונות שנוצרות במודע. פעמים רבות, מתוך חוסר מודעות לכוחן של המחשבות (ולעתים למרות המודעות), אנשים מדמיינים תרחישים (סרטים) שאינם מיטיבים עימם ובכך לא רק שהם מקבעים את הקושי אלא גם מעצימים אותו.

בתהליך דמיון מודרך נעשה שימוש מודע ומכוון בכוחו של הדמיון, כאמצעי תקשורת עם תת-המודע. תפקידה של המנחה בדמיון מודרך הוא לסייע  ולכוון את המונחה ביצירת תקשורת זו. תהליך התקשורת עם תת-המודע מסתמך על המאפינים המהותיים הבאים:

  • לתת- המודע אין תפיסה של עבר ועתיד מבחינתו הכל מתרחש בהווה – כעת.
  • תת-המודע אינו מבדיל בין חוויה שמתרחשת במציאות כפי שהיא מועברת אליו על ידי החושים, לבין אותה חוויה כשהיא מועברת אל מוחנו על ידי דמיוננו בלבד ולכן הוא מגיב בצורה זהה לאירוע בין אם הוא התרחש במציאות או בדמיון.
  • הוכח כי יצירת שינוי תפיסתי והטבעתו כדפוס במוחנו (כלומר יצירת קשרים עצביים חדשים וכיול המוח) דורשת חזרה רצופה במשך 30 יום.

מאפיינים אלו מאפשרים לנו:

  • לחלץ ולשחרר ביעילות גורמים מגבילים או מעכבים שזוהו בתהליך ה-NLP  ושמקורם בעבר.
  • להתחבר מחדש אל הכוחות הטמונים בעולם הפנימי והעשיר של תת-המודע ולנצלם לטובת השינוי.
  • להזין באופן יזום את הדמיון במידע חיובי, כדי ליצור את התסריט הרצוי שמבוסס על הנסיבות שהמונחית רוצה לזמן לחייה.

 כיצד מתרחש התהליך:

התהליך מתחיל בישיבה נוחה או בשכיבה בעיניים עצומות כשברקע מתנגנת מוזיקת רקע מרגיעה. המנחה מובילה את המונחית להרפיה. במצב זה שרירי הגוף הולכים ונעשים רפויים, החשיבה איטית וציורית יותר וקצב הנשימה הולך ומאט. בהדרגה ועם התרגול מגיע המוח למצב תפקוד הדומה לזה שבמעבר בין ערות לשינה (גלי אלפא). בשלב זה המנחה מעבירה הדמיה מכוונת  מטרה  בה היא ממקדת את המונחית כשהיא מובילה אותה כמו בתוך סרט, לצפות בחוויה שאותה היא חווה כאילו היא אכן מתרחשת במציאות. הדמיה הכוללת פרטים רבים מסייעת למטופלת לצייר לעצמה תמונה ריאליסטית וחיובית של המציאות אליה היא שואפת, להכין את עצמה נפשית ופיזית לדרך שבה היא בחרה ולנוע ולפעול לקראת הגשמת המטרה שלה. התהליך מסתיים כשהמנחה מדריכה את המונחית לצאת בהדרגה מההרפיה כשהיא מביאה עימה את הרשמים לחיי היום יום.

ישנם תהליכי דמיון מודרך שמותאמים לקבוצה או ליחידים. בתהליכים קבוצתיים ייעשה שימוש ברמת הכללה גבוהה לעומת התהליך הפרטני שמתייחס לנסיבות האישיות ומותאם לעולם הדימויים האישי של המונחה.

מה בין הרפיה, מדיטציה, והיפנוזה ?

קיים דמיון רב בין השיטות, בשלושתן האדם נכנס למצב הירגעות (הרפיה), על ידי כך שהוא מתרכז (או מתמקד), באלמנט מסוים (אם זה בנשימה, בגוף, במנטרה, באובייקט וכו').

בהיפנוזה מידת ההרפיה היא העמוקה בין השלושה (גלי דלתא) והיא מכונה מצב טראנס היפנוטי (Somnambulism). לעתים בשלב זה יתבצע דמיון מודרך כטכניקה אחת מיני רבות בה משתמש המטפל בהיפנוזה. בארץ העיסוק בהיפנוזה מותר לרופאים ופסיכולוגים בלבד.

דמיון מודרך כשיטה בפני עצמה מתבצע במצב של הרפיה בגלי אלפא להבדיל ממצב הטראנס היפנוטי העמוק יותר שמתבצע בגלי דלתא. בתרגול מדיטטיבי ניתן לפתח את היכולת לשהות ולעבור בין גלי המוח השונים.

דמיון מודרך לקידום כניסה להריון

בדומה לתהליך ה- NLP, הדמיון מודרך אף הוא משמש כאמצעי לפיתוח התנאים האופטימליים וביניהם התנאים הפיזיולוגים להריון ולידה. השיטות נבדלות זו מזו בדרך הפעולה להשגת התנאים.

על הקשר בין הדמיון לפעילות הפיזיולוגית ניתן ללמוד מהתנסות פשוטה בשני מצבים בהם את נמצאת בחדר חשוך לגמרי. אך במצב הראשון האור נדלק במפתיע על ידי מישהו אחר ובמצב השני את היא זו שמדליקה את האור. שימי לב להבדלים בתגובה שלך.

ודאי תוכלי לשים לב שבמצב הראשון, הסנוור היה חזק יותר ולקח לך יותר זמן להתרגל לשינוי. מדוע ? הדמיון אפשר לך לראות בעיני רוחך את התוצאות של הפעולה שעוד לא התרחשה והגוף שלך הכין את עצמו אליה מבעוד מועד: האישונים החלו להתכווץ ולהתכונן לאור עוד לפני הדלקתו, כך שההסתגלות שלך לשינוי הייתה קלה יותר.

ממש באותו האופן אנחנו משתמשים בדמיון מודרך כדי להכין את הגוף בצורה יזומה להריון. אולי אף מסייעים לו "להיזכר" בתבונה עתיקת יומין שטבועה בו או בפוטנציאל שטמון בו.

ישנם מחקרים רבים שמלמדים על ההשפעות הישירות והעקיפות של דמיון מודרך על המצב המנטלי והפעילות הפיזיולוגית של הגוף, חלקן מובאות כאן:

  • עליה במספר זקיקים שנצפו וביציות שהופרו.
  • הכנת הרחם להשתרשות העובר – מניעת התכווצויות הרחם וויסות הורמונלי (פרולקטין וקורטיזול)
  • הקלה משמעותית ברמת הכאב במהלך פרוצדורות רפואיות.
  • קיצור תהליך הריפוי וההתאוששות המנטלית והפיזיולוגית בין מחזורים.
  • הפחתה בתסמיני חרדה, מתח, לחץ דיכאון ועייפות.
  • חיבור לכוחות נפש פנימיים והקלה בהתמודדות הרגשית.
  • שחרור מדפוסים (מחשבתיים, רגשיים והתנהגותיים) מעכבים.

תהליך הדמיון המודרך יוצר קרקע פורייה להתהוות התנאים האופטימליים להריון, האצת המוכנות והגשמת החלום לחבוק את תינוקך בעתיד הקרוב.

כחלק מתכנית ששת השלבים לחבוק את תינוקך, אני יוצרת הדמיה אישית ומותאמת עבור כל מונחה, בה היא יכולה וצריכה לעשות שימוש בשגרת יומה על מנת לקדם את התהליך.

שילוב תהליך תמיכה NLP ודמיון מודרך, עבור נשים שמבקשות להרות וללדת מאפשר:

  • הקניית טכניקות להרגעות והרפיה המסייעות בהפחתת מתחים ושמירה על איזון רגשי.
  • התכווננות מנטלית ומוכנות פיזית לקראת השלבים השונים בתהליך הפוריות.
  • הגדלת הסיכויים להריון ולידה.

ואת ? מרגישה בשלה לשינוי מהותי ומהיר, אם כך, את מוזמנת לבחור ממגוון המסלולים הקיימים של תכנית ששת השלבים לחבוק את תינוקך במהרה:
מעגלי הגשמה לאימהוּת
מפגש העצמה להגשמה
בארבע עיניים